Hvordan hemme adrenalin i fødsel?

Dato: 29.11.2020

Når du forbereder deg til fødsel, er kunnskap om kroppen veldig viktig.
Ved å forstå hvordan kroppen jobber under fødsel og hvordan adrenalin påvirker fødeopplevelsen din, vil du oppleve å være mer forberedt
og det gir deg en følelse av trygghet og ro.

Jeg skal forklare hvordan å hindre adrenalin vil ha en smertelindrende effekt i seg selv!

adrenalin-fodsel

Frykt for fødsel

Noe vi jobber mye med i hypnofødsel er å fjerne frykt. Du kan lese mer om det i artikkelen forbered underbevisstheten på fødsel.
En viktig grunn til at frykten må fjernes er stresshormonet adrenalin.
Trolig har du hørt om dette hormonet før og vet at det er forbundet med stress, men ikke mange vet stresshormonets rolle i fødsel.

Om du har frykter forbundet med fødsel, som fks. å få rifter, å bruke tang, vakuum, ha smerter eller lignende, vil disse fryktene kunne gjøre deg engstelig og redd under fødsel og du produserer adrenalin.

Kroppen setter i gang denne stressresponsen og skiller ut adrenalin fordi den ønsker å beskytte deg mot farer og få deg til å kjempe eller flykte fra situasjonen. Dette var helt essensielt da mennesker levde med sabeltigre (og ellers i andre farlige situasjoner man kunne havne ut for), men er helt ubrukelig i fødsel.

Om vi har fortalt hjernen vår at fødsel er noe å frykte, vil den skille ut adrenalin for å få oss til å komme oss unna situasjonen.

Stresshormonets egenskaper

Adrenalin er viktig å merke seg av flere grunner:

Det hemmer produksjonen av endorfiner, som er kroppens eget morfin.
Endorfiner produseres naturlig under fødsel og vil lindre smerteopplevelsen.
Det sies at endorfinene vi produserer er mye kraftigere enn morfin.

For kroppen er dette en naturlig prosess, hvor endorfiner frigjøres for å gjøre fødselen mer behagelig.
Adrenalin er i utgangspunktet (sett fra et pattedyr-perspektiv og våre iboende instinkter)
et hormon som produseres i fødsel om det er fare på ferde.
Slike farer kan f.eks være at et rovdyr lusker i området eller du senser at den plassen du har valgt å føde barnet ditt på,
ikke er helt trygg.

I slike tilfeller er adrenalin helt nødvendig for overlevelse.
Men det adrenalinet du produserer i fødsel i dag er mye på grunn av frykten for å føde generelt.
Denne frykten stammer fra skremmende fødselshistorier, scener fra fødsler i filmer og serier som fremstiller fødsel som en akuttsituasjon med skrikende kvinner, alle negative kommentarer hver gang fødsel kommer opp som tema i samtaler.
Dette farger oss, helt fra barnealder opp til voksen alder, har vi lært at fødsel er å forbinde med ekstrem smerte, en akuttsituasjon og noe vi bør frykte.

Adrenalin hemmer også oxytocin, som er et essensielt hormon under fødsel.
Oxytocin er nemlig det hormonet som sørger for effektive sammentrekninger av livmora,
melkeutskillelse og sterkere tilknytning til barnet.
Oxytocin fremmer også utskillelsen av endorfiner, som sørger for smertelindring.
Du kan lese mer om oxytocin her.

Hindre adrenalin for smertelindrende effekt

Den mest effektive måten å hindre adrenalin under fødsel på, er å bruke veløvde pusteteknikker, visualiseringer og positive affirmasjoner.

Pusten er effektiv å bruke fordi vi faktisk produserer Oxytocin på utpust! Og det har seg slik at oxytocin og adrenalin ikke kan fungere samtidig. Det er enten adrenalin eller oxytocin.
Når vi puster avslappet inn nesa og ut munnen, vil vi også slippe opp spenninger i kroppen.

Når vi hemmer adrenalin på denne måten, fremmer vi oxytocin som videre fremmer endorfiner. Det vil si at det perfekte systemet allerede er på plass!

Oxytocin gjør at vi føler oss rolige og trygge og endorfiner lindrer smerte.

 

positiv-affirmasjon-2

Dette er fordi vi gjennom graviditeten øver på visualiseringer sammen med pusteteknikkene som gir oss fokus og konsentrasjon på pusten. Visualiseringer kan også være at du ser for deg at du holder det nyfødte barnet i armene dine, som er en sterk og fantastisk visualisering. Prøv det!

Den følelsen det gir deg, bekrefter hvorfor vi bruker disse visualiseringene. Det gir deg en positiv følelse, senker skuldrene og får de “rette” hormonene i sving.

Positive affirmasjoner vi bruker kan fks. være: “Jeg føler meg klar til mitt barns fantastiske fødsel”. Fordi når vi bruker positive affirmasjoner jevnt gjennom graviditeten forteller vi hjernen vår gang på gang at: Jeg føler meg klar til mitt barns fantastiske fødsel!

Så enkelt! Og hjernen vil ta dette som en sannhet.

Det er derfor positive affirmasjoner (og visualiseringer) er så mye brukt i fks. idrettspsykologi hos våre toppidrettsutøvere, fordi det er en enkel og svært effektiv måte å omprogrammere hjernen vår på.

Dato: 29.11.2020

Nyeste Innlegg

Tilbake til alle innlegg