Underbevisstheten og fødsel
Underbevisstheten er veldig viktig i tiden før fødsel, og under selve fødselen.
Når vi er gravide og tenker på fødsel, er det lett å tenke på det vi frykter skal skje eller det vi ønsker å unngå. For hjernen er ikke dette bare tanker. Underbevisstheten reagerer som om det er virkelige frykter eller virkelige hendelser du ønsker å unngå.
Fødselshistorier
Bekymring eller frykt er ofte starten på stress.
Om du for eksempel hører en skremmende fødselshistorie kan det gi deg en følelse av uro. Kanskje utvikler du også en frykt for at du skulle få en lignende fødselsopplevelse.
“Hva om det hender meg?”. “Jeg ønsker virkelig ikke at min fødsel skal oppleves slik”.
Denne uroen, frykten eller kanskje til og med panikken vil oppleves ubehagelig. Den kan virke skremmende, fordi alt er virkelig for hjernen.
Trusler for hjernen
De tankene du gjør deg i forbindelse med fødsel (som kanskje stammer fra en negativ eller skremmende fødselshistorie), kan oppleves som en trussel for hjernen din, og er noe den vil beskytte deg mot.
Da skilles det ut stresshormoner og stressresponsen utløses.
Det skjer fordi hjernen din ønsker å beskytte deg ved å få deg til å flykte eller kjempe fra situasjonen.
Hjernen din lagrer nemlig potensielle trusler og farer for å beskytte deg mot fremtidige, lignende situasjoner.
Uansett om faren er reell eller ikke for bevisstheten din.
Forventninger til fødsel
Mange har forventninger til fødsel som er preget av negative tanker eller frykt. Om du fks. har blitt skremt av andre kvinner sine negative fødselshistorier, sett fødselsscener på film, tv-serier e.l., tolker hjernen disse tankene og frykten som om du har opplevd det i virkeligheten.
Det er da du får den kjente “fight, flight or freeze” responsen, som er stressresponsen. Kjemp, flykt eller frys.
Stresshormoner
Stresshormoner som adrenalin har den effekten på livmora di at den hemmer fremgangen i fødsel, så dette er noe vi ønsker å unngå. Jeg skal ikke blande inn for mye om hormonene her, men jeg anbefaler å lese mer om adrenalin og hvilken rolle den spiller inn under fødsel her.
Stresshormoner får deg til å spenne musklene i kroppen og kan også få deg til å føle at du mister kontroll. Når du spenner musklene, får ikke livmora tilstrekkelig med oksygen eller fysisk plass til å gjøre jobben sin. Dette blir som en dominoeffekt:
I hypnofødsel jobber vi mye med å eliminere frykt, fordi det er så viktig å stoppe denne sirkelen fra å gå rundt og rundt. Du forstår kanskje også nå hvorfor vi anbefaler sterkt at du unngår negative fødselshistorier og fokuserer på de positive.
Si “nei takk!”
Det er helt greit å si «du, jeg vil gjerne snakke om fødselsopplevelsen din etter jeg har født», fordi det er så mange som ønsker å fortelle sine historier, og helst så dramatisk som mulig. Dette oppleves skremmende for mange, trolig for de aller fleste gravide.
Det er slike historier som bidrar til at f.eks. førstegangsfødende (som da aldri har født før) er livredde for å føde, selv om dette er en opplevelse de ennå ikke har hatt.
Pga. forventningene det gir.
Forventningene deres til fødsel blir fylt av andres negative og dramatiske historier om hvordan de opplevde det. Og det er ikke akkurat rettferdig.
En personlig anbefaling når det kommer til positive fødselshistorier er å besøke The Positive Birth Company hvor det ligger mange positive historier du kan lese.